Empresa i Treball destinarà gairebé 32M d’euros a programes específics de suport al treball autònom

Entrada publicada el 08/02/2023

El programa ‘Consolida’t’ incorporarà una línia de subvencions de 2,5M d’euros a consells comarcals i ajuntaments per crear una Xarxa Local d’Assessorament a l’Autònom

El Departament d’Empresa i Treball destinarà aquest any 31,7 milions d’euros a ajuts econòmics i programes adreçats específicament al suport del treball autònom. Ho ha anunciat el conseller Roger Torrent i Ramió aquest migdia, després d’una trobada amb un grup de persones treballadores autònomes i microempreses beneficiàries d’algun dels programes econòmics i d’assessorament al sector del treball autònom impulsats pel Departament. A l’acte l’han acompanyat el secretari de Treball, Enric Vinaixa Bonet, i el director general de Relacions Laborals, Treball Autònom i Seguretat i Salut Laboral, Òscar Riu Garcia.

Roger Torrent ha explicat que “des del principi de la legislatura, ens vam marcar l’objectiu d’impulsar la transformació del sistema productiu. I això significa, entre d’altres, reforçar el treball autònom, que per a nosaltres és una peça clau del sistema productiu català. Els hem ajudat a superar el moment, durant la pandèmia, amb 665,5 milions d’euros en ajuts directes, i ara els volem ajudar a projectar-se. Amb els tres programes de suport exclusiu per al treball autònom que posarem en marxa aquest any volem ajudar-los a consolidar i reforçar el seu model de negoci, fomentar el seu creixement, i facilitar la transició verda i digital de la seva activitat”.

El conseller ha reivindicat aquest govern com “el Govern dels autònoms” i ha afegit: “Som aquí per ajudar a les persones emprenedores a iniciar projectes d’autoocupació, per ajudar a que puguin créixer, i per ajudar a consolidar-los des del mateix territori, des de la proximitat del món local. Perquè el treball autònom necessita d’aquest suport, i entenem que les treballadores i treballadors autònoms són clau per al present i el futur del nostre sistema productiu. Un sistema que volem més resilient, adaptat a les noves realitats globals, i amb les persones al seu centre”.

Dins de les actuacions detallades pel conseller destaca el “Consolida’t”, el programa de suport a la consolidació, l’enfortiment i la reinvenció del treball autònom a Catalunya, amb un pressupost de 3,7 milions d’euros, que enguany com a novetat tindrà una línia destinada a consells comarcals i ajuntaments per crear una Xarxa Local d’Assessorament a l’Autònom.

Fins ara, el “Consolida’t” ha estat un programa de subvencions a entitats (universitats, col·legis professionals, organitzacions del treball autònom) per desenvolupar projectes d’assessorament personalitzat i de formació a persones treballadores autònomes en aspectes clau de la gestió del seu negoci.

La convocatòria 2023 del “Consolida’t” –prevista per al segon semestre de l’any- mantindrà la línia de subvencions per a entitats, dotada 1,2 milions d’euros, i incorporarà una de nova per a entitats locals (consells comarcal o, en el seu defecte, ajuntaments), amb un pressupost de 2,5 milions d’euros. D’aquesta manera, el programa s’amplia i es desplega pel territori amb l’objectiu d’establir una Xarxa Local d’Assessorament a l’Autònom que permeti arribar a un major nombre de persones treballadores autònomes amb un punt d’atenció a cada comarca. El disseny d’aquesta nova convocatòria per a entitats locals ha estat acordada amb l’Associació Catalana de Municipis i la Federació de Municipis de Catalunya.

28 milions d’euros en ajuts directes només per a persones treballadores autònomes.

Pel que fa als ajuts directes exclusius a persones treballadores autònomes, enguany es reeditaran les convocatòries del “TU+1” i foment de l’autoocupació jove, amb un pressupost total de 28 milions d’euros.

“TU+1” (15M€). El programa “TU+1” es va crear l’any passat i consisteix en un ajut de 18.325 euros perquè les persones treballadores autònomes que no tenen cap assalariat al seu càrrec contractin una persona en situació d’atur (es pot sol·licitar per contractar fins a tres treballadors). L’objectiu d’aquest programa és oferir suport al creixement dels petits negocis, a més de fomentar la contractació indefinida (amb un mínim de 18 mesos). La convocatòria 2023 –que es preveu per abans de l’estiu- destinarà enguany 15 milions d’euros.

Foment de l’autoocupació jove (13M€). Aquesta convocatòria s’obrirà al segon semestre de l’any amb un pressupost de 13 milions d’euros en subvencions de 13.500 euros per a joves de 18 a 29 anys que volen iniciar l’activitat com a persones treballadores per compte propi.

Enllaç presentació Pla de pensions: Nou Pla de Pensions per a Autònoms | Pla Autcat Futur Autònoms – YouTube

Patrocina: Caixa d’Enginyers

Amb el suport del: Departament d’empresa i Treball