Butlletí de l’Autcat | Maig 2023

Entrada publicada el 30/05/2023

Perspectiva de gènere en el col·lectiu de les persones treballadores autònomes a Catalunya.

Hola, autònom/a,

Necessitem la teva participació. L’Autcat, amb la col·laboració de la Fundació Cecot  Persona i Treball, està desenvolupant un informe sobre la perspectiva de gènere entre les persones treballadores autònomes a Catalunya.

Per completar-ne el diagnòstic, ha elaborat una enquesta amb l’objectiu d’obtenir informació sobre la presència, les oportunitats, els recursos (entre d’altres) de les dones en el col·lectiu. L’enquesta és totalment anònima, 

Gràcies per la teva col·laboració! 

Enquesta

Càpsulas formatives del programa Consolida’t.

Consolida’t, és un programa formatiu per persones treballadores autònomes que desitgen fer el salt per adaptar-se a la nova realitat i continuar creixent. Compta amb àmplies àrees de formació, com l’analítica d’inversions, la captació de talent, habilitats digitals i màrqueting en línia, entre altres.

Aquest programa ofereix les eines necessàries per prosperar en el món digitalitzat i altament competitiu d’avui. Aprofita aquesta oportunitat per millorar les teves habilitats empresarials i impulsar el teu èxit professional com a persona treballadora autònoma.

1 de juny | Eines per analitzar les inversions que necessito a la meva empresa

6 de juny | Captació i retenció de talent

8 de juny | Digital skills

13 de juny | Digitalització de processos d’atenció i servei al client

15 de juny | Digital Academy: venda en mercats electrònics i servei al client

20 de juny | Màrqueting digital: què cal saber per crear el teu ecommerce

22 de juny | Màrqueting digital: com crear contingut de valor que ens ajudi a posicionar-nos

27 de juny | Descobreix què et pot aportar estar al TikTok

29 de juny | Perfil professional a Linkedin i estratègies a seguir

Saber-ne més

El diluvi normatiu que ofega la nostra economia 

Oriol Alba, secretari general de Cecot, destaca la preocupant complexitat normativa a l’Estat Espanyol, especialment a Catalunya. Alerta sobre l’abundància de normes aprovades anualment, generant dificultats de compliment, inseguretat jurídica i costos addicionals. Es demana un compromís per simplificar la normativa i fomentar una legislació més eficient per impulsar la competitivitat i el creixement econòmic

Llegeix l’article

Subvencions per al foment de l’inici de nova activitat econòmica per a persones treballadores autònomes (Activa Autòno+), any 2023

Barcelona Activa ofereix ajuts de fins a 3.000 € a les persones treballadores autònomes de Barcelona per a les despeses del primer any d’activitat. Les subvencions s’atorguen segons les despeses justificades i cobreixen quotes de la Seguretat Social, impostos, lloguers de locals o despatxos, espais de cotreball i despeses energètiques. Els requisits inclouen haver iniciat l’activitat des de març de 2020, estar donat/da d’alta fiscalment i empadronat/da a Barcelona, estar a l’atur abans de començar i no haver estat donat/da d’alta prèviament com autònom/a en l’activitat.

Més informació

Cobrarem la pensió de jubilació? Farem un bon ‘Jubilare’ ?

El debat sobre les pensions a Espanya està reactivant-se, generant preocupació entre els baby boomers, la generació X i els millennials. Mentre alguns confien a cobrar les pensions actuals, altres ja no les consideren viables. El sistema de pensions espanyol s’enfronta a desafiaments com la falta de creixement de la població activa i un sistema econòmic amb baix valor afegit i salaris baixos. L’envelliment de la població i l’augment de les despeses en pensions fan que el sistema sigui insostenible a llarg termini sense reformes significatives. És necessari buscar solucions com l’estalvi personal i reformes estructurals per garantir la sostenibilitat del sistema de pensions.

Llegeix l’article

Pòdcast EmprènCat | Saber emprendre a la velocitat correcta 

Moltes persones emprenedores confessen que gestionen el seu equip i es comuniquen a través de Whatsapp. És una bona idea o no? La Clara Navarro, cofundadora de l’acceleradora Ship2b, analitza aquest fenomen i ho emmarca en un entorn on cada vegada tot ho fem més de pressa, tot és urgent i ningú vol perdre temps esperant amb les mans creuades. A la vegada, però, la burocràcia, els temps de decisió i els processos de validació tècnica i formal poden fer-se eterns a ulls d’un emprenedor/a. No et perdis els consells per a conviure en un món de diferents velocitats…

Escolta’l

Com els autònoms poden saber l’import de la seva pròxima quota a la Seguretat Social abans de pagar-la?

Els autònoms s’enfronten a incerteses i problemes en el pagament de les quotes de la Seguretat Social. Augments inesperats i errors en el càlcul han generat preocupació en el col·lectiu. No obstant això, la plataforma Import@ss, un nou portal web de la Seguretat Social per realitzar tràmits telemàticament, ofereix als autònoms una eina per consultar els rebuts futurs i verificar els pagaments. A més, a través d’aquesta plataforma, poden sol·licitar ajornaments de pagament i efectuar transaccions amb targeta de crèdit o dèbit. Això els proporciona un major control i facilitat en la gestió de les seves obligacions amb la Seguretat Social.

Més informació

La pensió de viduïtat mitjana dels autònoms a l’abril gairebé no és suficient perquè una família sobrevisqui.

La pensió de viduïtat dels autònoms a l’abril va ser notablement inferior a la dels treballadors assalariats, segons dades del Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions. Amb un import mitjà de 613,39 euros, la pensió dels autònoms no cobreix les necessitats bàsiques d’una família, evidenciant la bretxa de cotització entre els dos col·lectius. Aquesta situació es deu principalment a les baixes cotitzacions dels autònoms, moltes vegades causades per la seva precària situació econòmica o per una concepció errònia sobre la importància de cotitzar. Per obtenir més informació, podeu llegir la notícia completa

Més informació

Hisenda haurà d’admetre la deducció de totes les despeses de promoció als autònoms societaris.

El Tribunal Suprem ha emès una sentència que obliga Hisenda a permetre que els negocis es dedueixin a l’Impost de Societats tots els costos assumits en realitzar una campanya de promoció, i no només la impressió del logotip com fins ara. Aquest canvi podria suposar un estalvi fiscal de milers d’euros. Hisenda haurà d’admetre la deducció de totes les despeses de promoció als autònoms societaris. La sentència suposa l’anul·lació parcial de moltes sancions tributàries als autònoms. Aquest pronunciament amplia les despeses que poden deduir les petites empreses en l’Impost de Societats, permetent-los deduir tots els costos de les campanyes de promoció.

Més informació

El català, llengua de les empreses.

L’ús del català com a llengua de treball i comunicació en el món empresarial ha contribuït a consolidar el prestigi d’aquesta llengua i a donar-li una presència més àmplia en diferents àmbits. Cecot ha reconegut la importància de la llengua catalana en l’entorn empresarial i ha treballat activament per fomentar-ne l’ús.

Un estudi sobre l’ús del català a les empreses petites i mitjanes del Vallès Occidental realitzat per la Cecot en col·laboració amb la Política Lingüística del Departament extreu que cal un reforç en la incorporació de la llengua a les xarxes socials empresarials i en el seu material comercial.

Llegeix l’article

Oficina de Finançament de la Cecot

Tens una idea emprenedora i necessites ajuda per tirar-la endavant? Des de la Cecot posem tots els nostres esforços per ajudar-te, oferint-te un servei de qualitat i adaptat a les necessitats del teu projecte. Descobreix com podem ajudar-te

Fes créixer o consolida la teva empresa amb la Cecot.

Ara, més que mai, som al costat d’empreses i persones treballadores autònomes per ajudar-les a fer el salt que necessiten per adaptar-se a la nova realitat i seguir creixent. Per això, t’oferim assessorament i càpsules gratuïtes en un ampli ventall d’àrees amb l’objectiu que puguis consolidar i fer créixer el teu negoci. 

Si ets una persona treballadora autònoma i vols donar un impuls al teu projecte, aquest servei t’interessa. Recorda, però, que les places són limitades. No esperis a l’últim moment per inscriure-t’hi. Els serveis que ofereix aquest programa es poden gaudir de manera presencial, en línia o de manera híbrida. 

Reempresa
Al Centre de Reempresa acabem l’any amb una molt bona notícia. Estrenem app perquè puguis dur sempre Reempresa a la butxaca!

Disponible per a dispositius Android i Apple

Tots els anuncis de Reempresa a la teva mà

Informació del servei

Enllaç presentació Pla de pensions: Nou Pla de Pensions per a Autònoms | Pla Autcat Futur Autònoms – YouTube

Patrocina: Caixa d’Enginyers

Amb el suport del: Departament d’empresa i Treball