Butlletí de l’Autcat | juny 2023

Entrada publicada el 29/06/2023

Enric Rius reelegit president de l’Organització d’Autònoms de Catalunya

  • La nova Junta Directiva de l’Autcat, aprovada en assemblea, compta amb una composició més igualitària i una presència més equilibrada de dones entre els seus membres.
  • L’Autcat inicia una nova etapa, amb el llançament de nous serveis dirigits als professionals autònoms.

Enric Rius ha estat reelegit president de l’Organització d’Autònoms de Catalunya (Autcat) en una assemblea on també s’ha aprovat una nova Junta Directiva més igualitària.

Aquesta nova etapa inclou el llançament de nous serveis dirigits als professionals autònoms, com el programa de formació Consolida’t, el “Pla Autcat Futur Autònoms” per a pensions, estudis de gènere i trobades d’autònoms societaris. 

Autcat s’ha compromès a promoure la igualtat de gènere i millorar la seva comunicació i adaptabilitat mitjançant l’ús de noves eines tecnològiques. Així mateix s’agraeix la contribució dels membres sortints Bernat Contreras i Josep M. Mur.

Llegeix la nota de premsa

Forma part dels proveïdors de la Societat Municipal d’ Habitatges de Terrassa: Coneix l’acord marc 2024-2028

12 de juliol, 18 hores, Sessió híbrida

Durant aquesta sessió, de la mà del nostre assessor en matèria de Contractació Administrativa, en José Luís Martínez i dels responsables de la Societat Municipal d’Habitatges de Terrassa, s’explicarà en què consisteix l’acord marc, s’explicarà com es presenta la documentació i també es resoldran els dubtes que puguin tenir les empreses a l’hora d’homologar-se com a proveïdors. Aquest acord marc es divideix en lots, de manera que cada autònom/empresa podrà participar un lot o més, en funció de la seva activitat.

Més informació

El passat 24 de maig es va resoldre l’Estratègia Nacional d’Impuls del Treball Autònom 2022-2027 | ENDITA

El Consell de Ministres va aprovar la primera Estratègia Nacional d’Impuls del Treball Autònom (Endita) per al període 2022-2027 (21 de juny del 2022).

Aquesta iniciativa té com a objectiu renovar i impulsar el treball autònom com a motor econòmic. És una estratègia amb sis eixos centrals que aborden temes com la inclusió social, la digitalització i la formació professional.  

Llegeix l’informe

Les principals organitzacions empresarials promovem un Manifest per una economia amb propòsit.

La Cecot i altres organitzacions empresarials s’han unit per promoure el Manifest per una economia amb propòsit. Aquest manifest busca convidar les empreses a orientar-se cap a un propòsit de triple impacte (econòmic, social i ambiental) i promoure aliances per a la creació d’impactes positius. L’esdeveniment de presentació del Manifest, realitzat a la Casa de la Llotja de Barcelona, ha destacat la importància del compromís empresarial i el paper de les empreses com a agents de transformació social. Durant la presentació, s’ha dut a terme una taula de debat amb representants de diverses organitzacions per discutir les propostes del Manifest.

Més informació

L’equilibri entre el treball i la vida personal de les persones empresàries: Com aconseguir una harmonia saludable | help empresa

La Work Life Balance és la capacitat d’equilibrar la vida professional i personal, essencial per al nostre benestar. Malgrat l’atenció creixent, les empreses petites i les dones empresàries enfronten desafiaments addicionals. La manca d’equilibri pot causar estrès, problemes de concentració i baixa productivitat. Per millorar aquesta situació, és important planificar, evitar la multitasca, relaxar-se, aprendre a dir que no i revisar les prioritats. Tot i que el procés pot ser complex, buscar solucions ràpides i obtenir ajuda professional redueix l’impacte negatiu tant en la vida personal com en la professional.

Llegeix l’article

InformeTreball Autònom | Evolució i perfil del treball autònom

El Departament d’Empresa i Treball ha elaborat l’informe del primer trimestre de l’any 2023 sobre l’evolució i perfil del treball autònom a Catalunya.

  • A Catalunya, hi ha un total de 558,167 treballadors autònoms afiliats a la Seguretat Social a 31 de març de 2023.
  • D’aquests, la majoria (59,4%) són persones físiques, representant el 9,1% de les afiliacions totals.
  • El segon grup més gran correspon als membres d’òrgans d’administració de societats, que representen el 16,8% de les afiliacions per compte propi.
  • Prop del 15% dels autònoms a Catalunya són socis de societats (14,7%), mentre que els familiars col·laboradors constitueixen el 5,6%. El grup d’altres, que inclou familiars de socis, religiosos i membres de col·legis professionals, representa el 3,5% restant.

Font: Ministeri de Treball i Economia Social a partir de les dades de la Tresoreria General de la Seguretat Social. 

Més informació

Així és com es pot augmentar un 30% el trànsit d’un comerç electrònic gràcies a ChatGPT.

José Antonio Gómez Muñoz, CEO i fundador de moviltecno.com, ha augmentat el trànsit del seu comerç electrònic entre un 20% i un 30% utilitzant ChatGPT, una eina d’intel·ligència artificial (IA). Gràcies a l’IA generativa, pot generar contingut de blog més ràpidament i millorar les descripcions dels productes. Aquest increment del trànsit ha estat acompanyat d’estalvi de temps en redacció.

Llegeix la notícia

La Seguretat Social aclareix quina quota hauran de pagar els autònoms si els seus rendiments són negatius.

Els autònoms que cotitzen sota el nou sistema per ingressos reals hauran de pagar la seva quota mensual a la Seguretat Social encara que tinguin rendiments nets negatius. La Tresoreria ha aclarit que si un treballador per compte propi té més despeses que ingressos, haurà d’acollir-se a la denominada Taula Reduïda i pagarà la quota mínima establerta en els pressupostos generals de l’Estat per a l’any 2023: 230 euros al mes. La Seguretat Social també reemborsarà l’excés de cotització si s’ha pagat més del que s’hauria d’haver abonat. La nova normativa permet als autònoms canviar la seva quota cada dos mesos.

Llegeix la notícia

El Kit Digital subvenciona el programa de factura electrònica, que serà obligatòria per als autònoms molt aviat. 

El Kit Digital subvenciona la implementació de programes de facturació electrònica per a autònoms, anticipant-se a la pròxima obligació d’emetre factures per mitjans digitals. El Govern espanyol ha concedit més de 200.000 ajudes del Kit Digital per a la digitalització de negocis autònoms, amb bons de 2.000, 6.000 o 12.000 euros segons la grandària del negoci. Aquest programa forma part del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència i és finançat per la Unió Europea. Els autònoms poden sol·licitar les subvencions a través de l’ATA i tenen fins a desembre de 2024 per accedir al bon digital. La factura electrònica és una de les solucions més demandades.

Llegeix la notícia

Pòdcast EmprènCat | El teu producte és innovador? Fes la prova i comprova-ho.

Innovar no és econòmic i no és qüestió de sort. Innovar vol dir treballar fort i pensar com superar el “sempre ho hem fet així”. Però per innovar, sobretot, cal seguir un mètode. I pocs experts tenim al nostre país millor que el professor Xavier Ferràs, professor d’Operacions, Innovació i Data Sciences a ESADE. Ferràs ens explica, pas a pas, com seguir el camí de la innovació i convertir la teva startup en una referència en el sector.

Escolta’l

El nou mitjà de pagament per a autònoms converteix el mòbil en un datàfon.

L’empresa Muxunav ha presentat LaKuenta, un nou mitjà de pagament digital per a autònoms. Aquesta eina converteix el mòbil en un datàfon virtual i genera factures digitals automàticament. Amb l’objectiu de facilitar el cobrament als treballadors que ofereixen serveis a domicili, LaKuenta accepta diferents sistemes de pagament digital com la targeta bancària, Bizum, Google Pay i Apple Pay. Aquesta opció evita el risc de robatori o pèrdua de diners i ofereix una forma de pagament segura i ràpida. LaKuenta no cobra comissions per operació, i Muxunav ha establert un acord amb ATA per oferir condicions avantatjoses als seus associats.

Llegeix la notícia

Quant pot costar a un autònom contractar un influencer per promocionar el seu negoci?

Els influencers són treballadors per compte propi amb influència en xarxes socials. Tan grans empreses com petites marques utilitzen el seu impacte per promocionar productes. Segons experts, els ‘microinfluencers’ són beneficiosos per als negocis, amb inversions entre 100 i 500 euros. L’influencer Carmen Pina destaca la importància dels seguidors i aconsella els autònoms a col·laborar amb influències amb 100.000 a 1 milió de seguidors. Ruben Shan confirma la seva opinió i suggereix contractar ‘microinfluencers’ per un preu assequible de 2.000 a 6.000 euros. Es destaca que aquests professionals són autònoms i tenen despeses com material i esdeveniments. Els ingressos varien, des de 100 fins a més de 100.000 euros al mes.

Llegeix la notícia

Gestió efectiva del fracàs: Com gestionar-lo per convertir-lo en una oportunitat de creixementtre | help empresa

L’enfrontament dels empresaris amb reptes i oportunitats afecta tant l’àmbit professional com el personal, tenint un impacte en la salut mental i la confiança. Transformar el fracàs en una oportunitat de creixement requereix acceptar-lo com a part inevitable del negoci i veure’l com a aprenentatge. L’anàlisi de les circumstàncies i el desenvolupament d’habilitats funcionals són essencials. La resiliència psicològica permet reaccionar i recuperar-se davant de les adversitats, mentre que una xarxa de suport personal i professional és fonamental per afrontar els moments difícils. La gestió adequada del fracàs permet créixer, reinventar-se i millorar-se en un entorn canviant.

Llegeix l’article

Enllaç presentació Pla de pensions: Nou Pla de Pensions per a Autònoms | Pla Autcat Futur Autònoms – YouTube

Patrocina: Caixa d’Enginyers

Amb el suport del: Departament d’empresa i Treball