Butlletí de l’Autcat | juliol 2023

Entrada publicada el 31/07/2023

Enric Rius: “Els autònoms mereixen un producte dissenyat per a ells, garantint una jubilació digna.”

Enric Rius, president d’Autcat – Organització d’Autònoms de Catalunya, aborda amb gran preocupació el futur de jubilació dels autònoms i ressalta la importància vital d’un Pla de Pensions com a eina eficient per garantir un nivell d’ingressos adequat en aquesta etapa de la vida.

Fins ara, les aportacions individuals als Plans de Pensions estaven restringides a 1.500 euros anuals, però enguany s’han obert noves oportunitats amb plans promoguts per associacions d’autònoms, permetent contribucions de fins a 4.250 euros anuals, a més de la pensió pública.

El sistema públic i privat es complementen, i és essencial calcular la pensió pública segons l’historial de cotitzacions per determinar l’estalvi necessari per a una jubilació digna.

Aquest Pla de Pensions és una opció pensada específicament per als autònoms, garantint una expectativa de jubilació digna i permetent-los assumir amb seguretat la responsabilitat del seu futur financer.

Llegeix l’entrevista

L’Autcat presenta un decàleg de propostes per potenciar el col·lectiu dels autònoms

Des de l’Organització d’Autònoms de Catalunya – Autcat hem presentat als partits polítics un decàleg de propostes per a les eleccions generals del 23J amb l’objectiu que el nou govern i els diputats amb representació parlamentària tinguin en compte aquestes propostes durant la pròxima legislatura.

Les propostes i mesures del decàleg de l’Autcat inclouen tant reivindicacions històriques del col·lectiu d’autònoms com a noves propostes que s’adapten al context socioeconòmic actual.

Més informació

Aquestes són totes les promeses que fan els partits als autònoms en aquestes eleccions generals.

Els quatre principals partits polítics han presentat els seus programes per a les eleccions generals del 23 de juliol, i han anunciat les seves propostes per als autònoms i petits negocis. El Partit Popular ofereix la “Quota Zero Universal” i la “motxilla austríaca”, mentre que el Partit Socialista Obrer Espanyol (PSOE) aposta per més participació institucional dels autònoms i la facturació electrònica. El nou partit “Sumar” proposa simplificar tràmits i crear un sistema de cotització específic per als autònoms amb baixos ingressos. D’altra banda, VOX planteja eliminar taxes i tràmits per a la creació d’empreses, a més d’establir tipus únics en l’IRPF per als autònoms amb rendiments inferiors a 70.000 euros. Aquestes propostes afectaran els treballadors autònoms i petits empresaris.

Llegeix la notícia

La Cecot alerta de l’alentiment de l’activitat industrial i demana l’aplicació de mesures efectives per garantir la viabilitat de les pimes del sector

La Cecot ha presentat el segon Baròmetre Industrial, mostrant preocupació pel lent creixement del sector durant el segon semestre de l’any. Els fons Next Generation no han tingut l’impacte desitjat i les dades presentades posen en risc la viabilitat de les empreses. L’alentiment industrial dificulta la digitalització i modernització empresarial. Malgrat que Catalunya lidera el PIB industrial a Espanya, el sector encara no ha superat totalment els efectes de la pandèmia. La Cecot anima a explorar noves oportunitats en mercats emergents, buscant diversificar més enllà dels socis tradicionals. La reindustrialització exigeix estabilitat i una visió a llarg termini.

Més informació

Ajuts i subvencions per afavorir l’autoocupació de joves

La Generalitat de Catalunya ha obert una convocatòria d’ajuts per fomentar l’autoocupació de joves en el marc del Programa FSE+. Aquesta iniciativa està dirigida a joves entre 18 i 29 anys, inscrits al programa de Garantia Juvenil en situació “Inscrit beneficiari”, que decideixin iniciar una activitat com a treballadors autònoms. L’objectiu és donar suport als joves emprenedors i facilitar-los l’oportunitat de desenvolupar els seus propis projectes professionals com a autònoms. El període de sol·licitud per a aquests ajuts és del 18 de juliol al 20 de setembre, i només es podran sol·licitar per aquells joves que s’hagin donat d’alta com a autònoms a partir de l’1 de gener de 2023. Les sol·licituds s’han de presentar de manera telemàtica a través del Canal Empresa o de la web de tràmits de la Generalitat

Més informació

The Future of Jobs Report 2023 | World Economic Forum

L’informe “The Future of Jobs Report 2023” del World Economic Forum explora com evolucionaran els treballs i les habilitats en els pròxims cinc anys. Aquesta quarta edició de l’informe continua l’anàlisi de les expectatives dels creadors d’ocupació i ofereix nous coneixements sobre com les tendències socioeconòmiques i tecnològiques donaran forma als llocs de treball del futur. Aquest document destaca l’impacte significatiu que tenen les transformacions de llocs de treball i habilitats en empreses, governs i treballadors a escala mundial. Amb un entorn global complex de macrotrends i pertorbacions, l’informe emfatitza la importància de preparar-se per afrontar els desafiaments i identifica àrees prometedores per a la creació futura d’ocupació. Es preveu que aquest informe contribueixi a una agenda ambiciosa amb la participació de diversos actors per preparar-se per al futur, fomentant una força laboral pròspera i resilient. 

Més informació

La demanda del Kit Digital es multiplica per 20 entre els negocis amb menys de dos empleats.

Augmenta significativament l’ús del Kit Digital entre autònoms i petits negocis, segons un estudi del Grup QDQ. L’increment més destacat és del 2.000% entre autònoms amb menys de dos empleats. El 70% de les petites empreses no tenien pàgina web abans de sol·licitar el Kit. Els sectors més interessats són el comerç, hostaleria, bellesa, moda i automoció. Aquesta tendència cap a la digitalització millora la competitivitat dels negocis. Fins a desembre de 2024, autònoms i empreses petites poden sol·licitar ajudes de fins a 12.000 euros per digitalitzar el seu negoci. Oportunitat clau per al creixement i la transformació digital.

Llegeix la notícia

Pòdcast EmprènCat | Com gestionar un equip?

Crear una startup implica molt d’esforç i en moltes ocasions cal un equip de treball per portar a terme el projecte. Però, sense dubte, si no tens els teus col·laboradors/es alineats, compartint una mateixa visió de futur i uns valors, serà molt difícil arribar a bon port.

L’experta d’aquest capítol és la Verònica Platas, fundadora d’E-Shape Consultoria RRHH & Comunicació, la qual ens explica alguns secrets sobre com gestionar un equip, juntament amb algunes anècdotes curioses.

Escolta’l

Canvis en el reglament de la Cl@ve Firma que utilitzen els autònoms per relacionar-se amb l’Administració.

El reglament que regula la renovació de la Cl@ve Firma, necessària per signar documents amb l’Administració, ha sofert canvis. Els autònoms hauran de renovar la seva Cl@ve Firma cada cinc anys per operar telemàticament. Ara, l’Administració ha eliminat la renovació automàtica del sistema. Això implica que els autònoms hauran de realitzar un tràmit addicional per poder continuar utilitzant-lo després de cinc anys des de la seva expedició. La renovació es pot fer presencialment o mitjançant el DNI electrònic. La modificació respon als requisits del Reglament eIDAS de la UE, i afecta els autònoms que fan servir la Cl@ve Firma per a diversos tràmits administratius.

Llegeix la notícia

‘Mi Carpeta Ciutadana’ el lloc on l’autònom ha d’acudir per consultar els seus tràmits burocràtics.

‘Mi Carpeta Ciutadana’: el lloc on els autònoms poden comunicar-se amb la majoria d’administracions públiques i consultar les seves dades personals, cites prèvies i procediments. Aquesta eina, llançada pel Ministeri d’Afers Econòmics i Transformació Digital l’any passat, busca unificar totes les dades personals dels ciutadans. Mitjançant ‘Mi Carpeta Ciutadana’, els autònoms i particulars poden trobar, comunicar-se i consultar de manera senzilla tota la informació burocràtica rellevant: procediments, notificacions pendents de llegir, estat dels expedients en tràmit, etc. A més, aquesta aplicació permet als autònoms mantenir-se actualitzats sobre els seus tràmits administratius sense necessitat de desplaçar-se o sol·licitar cites prèvies. Amb ‘Mi Carpeta Ciutadana’, la interacció entre l’Administració i els ciutadans se simplifica i es personalitza, facilitant la gestió des de qualsevol dispositiu.

Llegeix la notícia

Aquesta és la subvenció de fins a 25.000 euros per a autònoms i pimes del transport.

Els fons europeus NextGenerationEU ofereixen una oportunitat per millorar la baixa productivitat de l’economia espanyola. El Ministeri de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana, ha destinat 110 milions d’euros a les comunitats i ciutats autònomes per impulsar la modernització d’autònoms i pimes del transport. Les subvencions, que van de 600 a 25.000 euros, permetran invertir en digitalització i sostenibilitat. Aquesta iniciativa forma part del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència i beneficiarà unes 17.000 empreses. L’objectiu és millorar la productivitat i competitivitat de l’economia, potenciant la mobilitat sostenible i digital.

Llegeix la notícia

Els autònoms que reben les noves ajudes per les despeses tenen prohibit acomiadar fins al 2024.

El Govern ha ampliat les ajudes per als autònoms afectats pels costos energètics. S’han prorrogat les subvencions i s’ha prohibit acomiadar fins al 2024 als autònoms que sol·licitin aquestes noves ajudes o redueixin la jornada dels empleats a través d’un ERTE per causes econòmiques. Les subvencions inclouen ajudes directes per als transportistes, taxistes, VTC i serveis de mudances. També s’han posat en marxa noves ajudes per als agricultors, ramaders i armadors de vaixells pesquers per compensar l’augment dels costos energètics. Aquestes mesures busquen mantenir l’ocupació i donar suport als autònoms durant aquest període de dificultats econòmiques.

Llegeix la notícia

Enllaç presentació Pla de pensions: Nou Pla de Pensions per a Autònoms | Pla Autcat Futur Autònoms – YouTube

Patrocina: Caixa d’Enginyers

Amb el suport del: Departament d’empresa i Treball