Butlletí de l’Autcat | agost 2023

Entrada publicada el 31/08/2023

Sessió: Drets dels autònoms i microempreses en la contractació de serveis bàsics

En aquesta sessió, descobrirem els drets dels autònoms i microempreses en els serveis bàsics. Amb Alfons Conesa de la Cecot i Julià Guimerà de l’Agència Catalana de Consum, parlarem de:

  • Drets i protecció en la contractació.
  • Normatives clau per a autònoms i microempreses.
  • Com evitar pràctiques abusives.
  • Resolució de conflictes i reclamacions.

Més informació

Propera convocatòria d’ajuts ‘TU+1’ per a persones treballadores autònomes

El Departament d’Empresa i Treball llançarà la convocatòria “TU+1” per ajudar autònoms sense empleats a fomentar la contractació. Es brindarà suport mitjançant 19.745 euros d’ajuda per a una contractació a temps complet (proporcional per temps parcials) amb un contracte indefinit mínim de divuit mesos. Les sol·licituds es rebran del 5 al 28 de setembre. Requisits: autònoms sense empleats, incloent-hi societats limitades unipersonals, registrats al RETA. La iniciativa busca estimular el creixement empresarial i la creació d’ocupació, permetent als autònoms contribuir a aquest objectiu.

Més informació

La Cecot alerta que l’alentiment de l’activitat industrial ja comença a tenir impacte sobre l’ocupació

Les dades més recents de l’EPA assenyalen una disminució de més de 60.000 llocs de treball a la indústria durant el segon trimestre de 2023. Això suscita preocupacions a la Cecot pel desviament respecte a l’objectiu de la UE d’incrementar la força de la indústria en les economies de la zona euro. La patronal catalana està reforçant els seus serveis per ajudar les pimes industrials a anticipar i minimitzar les conseqüències d’aquesta reducció de l’activitat industrial. El president de la Cecot, Xavier Panés, demana una política industrial clara i la implementació immediata d’un pla d’acció per abordar aquesta desacceleració. Els costos energètics i de matèries primeres han augmentat considerablement, agreujant la situació. La Cecot defensa la necessitat de mesures específiques per revitalitzar el sector i evitar l’erosió industrial.

Més informació

Convocatòria del projecte SocialTech4EU per a empreses socials que busquin suport financer per a innovació

La convocatòria SocialTech4EU promou la resiliència, innovació i sostenibilitat d’empreses socials i amb impacte a Europa, especialment startups i PIMES tecnològiques. Suport econòmic de fins a 20.000 euros i formació per a 100 empreses. Requisits: ser persona jurídica a la UE, empresa social o startup amb impacte, sense conflicte d’interessos. TerminI fins el 18/10/2023. Total 400.000 euros disponibles

Més informació

Els autònoms que venen a un únic client poden cobrar atur si compleixen un d’aquests cinc supòsits.

Més del 10% dels autònoms espanyols són TRADE, depenent en gran manera d’un únic client. Aquests autònoms poden accedir a l’atur en certes situacions. Cal que almenys el 75% de les seves vendes provenen d’un sol client, i no poden tenir empleats ni un local obert al públic. Tenen drets com la jubilació i el cessament d’activitat. Poden rebre fins al 70% de la seva base de cotització com a prestació per atur. Hi ha cinc motius pels quals aquests autònoms poden cobrar el cessament d’activitat, com ara la finalització del contracte, l’incompliment greu del client i la jubilació del client. També han de complir requisits generals com estar afiliats i tenir 12 mesos de cotització en els últims 24 mesos.

Llegeix la notícia

En cinc mesos torna a canviar l’edat de jubilació a Espanya: Quan podran jubilar-se els autònoms?

A partir de gener del 2024, en menys de cinc mesos, tornarà a canviar l’edat legal i el temps mínim de cotització que s’exigeix als autònoms per accedir a la jubilació. Aquest canvi és resultat de reformes anteriors a les pensions, que gradualment han augmentat l’edat de jubilació ordinària de 65 a 67 anys fins al 2027, i el temps mínim de cotització augmentarà de 35 anys el 2019 a 38 anys i 6 mesos el 2027. Actualment, els autònoms poden jubilar-se amb 65 anys i 37 anys i 9 mesos de cotització, però a partir del 2024 hauran de cotitzar més temps o tenir més edat per jubilar-se amb la pensió completa.

Llegeix la notícia

Pòdcast EmprènCat | Pivotar, el verb més comú entre les persones emprenedores.

Tots els emprenedors/es han pres la decisió, en algun moment, de pivotar. I no és res més que reorientar el seu producte, per falta de demanda, perquè no encaixa amb la realitat del mercat o perquè el context ha canviat de forma substancial i allò que era d’interès ara ja no ho és. Marcel Planellas és professor d’ESADE i un àvid observador de les estratègies que van seguint les empreses més punteres del nostre país. 

Aquest capítol és un autèntic aprenentatge per a tots/es.

Escolta’l

Estem buscant empreses com la teva!

Empreses compromeses amb l‘eficiència energètica, amb la innovació tecnològica, amb la responsabilitat social corporativa, noves idees emprenedores… Presenta candidatura als Reconeixements Cecot al Progrés Empresarial abans del 15 de setembre.

Més informació

Pòdcast EmprènCat | KPI’sÇ

Quin % de la gestió d’un projecte emprenedor és intuïció i quin % són decisions preses a partir de dades i objectius de negoci? Aquesta és la primera pregunta que haurà de contestar el consultor, empresari i emprenedor, Francesc Tarongí. Aquest expert és partidari de mesurar-ho tot i poder prendre el màxim de decisions basades en les dades registrades. I els resultats s’han de compartir amb el conjunt de treballadors de l’empresa i ser el màxim de transparents, o això comporta riscos? Doncs aquesta és la darrera pregunta del capítol..

Escolta’l

Enric Rius: “Els autònoms mereixen un producte dissenyat per a ells, garantint una jubilació digna.”

Enric Rius, president d’Autcat – Organització d’Autònoms de Catalunya, aborda amb gran preocupació el futur de jubilació dels autònoms i ressalta la importància vital d’un Pla de Pensions com a eina eficient per garantir un nivell d’ingressos adequat en aquesta etapa de la vida.

Fins ara, les aportacions individuals als Plans de Pensions estaven restringides a 1.500 euros anuals, però enguany s’han obert noves oportunitats amb plans promoguts per associacions d’autònoms, permetent contribucions de fins a 4.250 euros anuals, a més de la pensió pública.

El sistema públic i privat es complementen, i és essencial calcular la pensió pública segons l’historial de cotitzacions per determinar l’estalvi necessari per a una jubilació digna.

Aquest Pla de Pensions és una opció pensada específicament per als autònoms, garantint una expectativa de jubilació digna i permetent-los assumir amb seguretat la responsabilitat del seu futur financer. Llegeix l’entrevista sencera

Llegeix l’entrevista

Enllaç presentació Pla de pensions: Nou Pla de Pensions per a Autònoms | Pla Autcat Futur Autònoms – YouTube

Patrocina: Caixa d’Enginyers

Amb el suport del: Departament d’empresa i Treball