Butlletí de l’Autcat | setembre 2023

Entrada publicada el 02/10/2023

L’Autcat denuncia reclamacions injustes de quotes a treballadors per baixa per ILT durant la COVID.

Des de l’Organització d’Autònoms de Catalunya – Autcat, hem presentat una denúncia contra les pràctiques de la Seguretat Social que afecten els treballadors autònoms. El president, Enric Rius, ha escrit al ministre José Luis Escrivá Belmonte, denunciant la demanda de pagament de quotes durant baixes per Incapacitat Laboral Temporal (ILT) entre 2019 i 2021, prèviament cobertes per mútues. S’hi destaquen preocupacions com la manca de claredat normativa, càrregues econòmiques inesperades i una manca de suport als autònoms.

Instem a una revisió immediata i millora de la transparència per garantir la justícia per a les persones treballadores autònomes, crucials per a l’economia nacional.

Llegeix la nota de premsa

La manca de mà d’obra ja és un problema molt greu

La manca de treballadors és un problema creixent a Espanya, amb 2,7 milions d’aturats en l’àmbit nacional i 340.000 a Catalunya. Això afecta especialment les petites empreses, amb l’hoteleria i la construcció com sectors més afectats. La falta de treballadors qualificats és un obstacle, destacant la necessitat de millorar la formació professional i abordar la crisi laboral de manera urgent.

Més informació

Convocatòria del projecte SocialTech4EU per a empreses socials que busquin suport financer per a innovació

La convocatòria SocialTech4EU promou la resiliència, innovació i sostenibilitat d’empreses socials i amb impacte a Europa, especialment startups i PIMES tecnològiques. Suport econòmic de fins a 20.000 euros i formació per a 100 empreses.

Requisits: ser persona jurídica a la UE, empresa social o startup amb impacte, sense conflicte d’interessos. Termini fins el 18/10/2023. Total 400.000 euros disponibles.

Més informació

La indústria contribueix a reduir les desigualtats en el territori, segons conclou un estudi del Govern

L’informe “Geografia de la indústria i cohesió social”, elaborat per l’Institut d’Economia de Barcelona per encàrrec del Departament d’Empresa i Treball, demostra empíricament que la indústria contribueix a redudir les desigualtats de renda; això suposa un benefici per al conjunt de la societat, que s’afegeix als de generar més productivitat, la qual contribueix directament a un major creixement econòmic, i més qualitat de l’ocupació que altres sectors.

Més informació

Els autònoms podran deduir-se l’IVA de les despeses del seu habitatge

El Tribunal Econòmic-Administratiu Central (TEAC) ha emès una resolució en resposta a un recurs extraordinari d’alçada derivat d’una sentència del 19 de juliol de 2023. Aquesta resolució permet als treballadors autònoms a Espanya deduir l’Impost sobre el Valor Afegit (IVA) dels subministraments, com ara aigua, llum o gas, en un immoble que estigui afectat parcialment a l’activitat econòmica. Per a més informació accediu a la circular informativa.

Circular informativa

El SEPE actualitza els models de contracte que hauran d’utilitzar els autònoms per les noves bonificacions.

El SEPE ha actualitzat els models de contracte pels autònoms en relació amb les noves bonificacions que han entrat en vigor aquest setembre. Aquests canvis permeten que els autònoms es beneficiïn de fins a una vintena d’incentius diferents de l’hora de contractar empleats. El Reial Decret-Llei 1/2023, de mesures urgents en incentius a l’ocupació, va crear nous ajuts i va ampliar altres, eliminant antics incentius a la contractació temporal. Aquestes modificacions estan vigents des del 6 de setembre, i els nous contractes actualitzats s’apliquen als empleats bonificats. Algunes noves bonificacions inclouen la contractació de joves amb baixa qualificació i la transformació de contractes temporals en indefinits.

Llegeix la notícia

Treball exigeix a petits negocis la devolució de les bonificacions per contractes de formació.

Les bonificacions per la formació dels empleats en negocis, incloses les petites i mitjanes empreses, s’han suspès sense avís previ. Aquest sistema de formació bonificada existeix des del 2004, permetent a les empreses bonificar la formació obligatòria i voluntària durant 19 anys. La Inspecció de Treball ha canviat el seu criteri sense modificacions normatives, generant preocupació en la comunitat empresarial. S’ha detectat aquest problema en diverses comunitats autònomes, i les empreses temen inspeccions retroactives, sancions i interessos. El sector de prevenció de riscos laborals s’ha vist particularment afectat. Aquest canvi sobtat de criteri contrasta amb la llarga història de bonificacions i sentències favorables a la formació obligatòria.

Llegeix la notícia

Els enviaments de paquets augmenten la contaminació, els autònoms tenen fórmules per solucionar-ho.

L’increment de les compres en línia ha provocat un augment notable dels enviaments de paquets, contribuint a la contaminació. Empreses com InPost ofereixen solucions sostenibles per als autònoms i petits comerços. Els vehicles d’enviament generen emissions de gasos d’efecte hivernacle i es produeix una quantitat significativa de residus plàstics i paper. A més, la producció i l’enviament de paquets consumeixen molta energia i recursos. InPost ha implementat un sistema d’entrega que redueix les emissions en agrupar diversos enviaments en un sol punt, beneficiant tant el medi ambient com els usuaris.

Llegeix la notícia

El 44% dels autònoms que tanquen el seu negoci ho fan per una mala gestió financera: Com evitar-ho?

Segons l’Estudi Benestar Financer de SumUp, un alarmant 44% d’autònoms i empreses tanquen els seus negocis a causa d’una gestió financera deficient. Aquesta situació afecta especialment a startups i emprenedors. Controlar les finances empresarials és complex i molts admeten no tenir cap control (24%). És essencial l’ajuda i assessorament en aquest àmbit. HelpEmpresa, una iniciativa de la Cecot amb suport del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya, ofereix un servei gratuït, confidencial i empàtic per ajudar empreses en dificultats a superar-les. Aquesta assistència és crítica per evitar la fallida i assegurar la continuïtat empresarial. En resum, una gestió financera adequada és fonamental per a la supervivència empresarial, i serveis com HelpEmpresa són recursos valuosos per aconseguir-ho.

Llegeix l’article

Tecnologies per al Creixement Empresarial: La Solució de ASEITEC

En l’entorn empresarial actual, la tecnologia és una eina essencial per al creixement i l’èxit. Tecnologies com el desenvolupament Angular, la Intel·ligència Artificial, el Cloud Computing i altres ofereixen oportunitats per millorar la productivitat i augmentar les vendes. ASEITEC, l’Associació d’Empreses d’Informàtica i Tecnologies de la Comunicació de Catalunya, és una solució per a les empreses que busquen aprofitar aquestes innovacions. Amb una àmplia gamma de serveis TIC, com la ciberseguretat i el desenvolupament de programari, ASEITEC ajuda les empreses a transformar digitalment els seus processos i millorar la seva competitivitat.

Llegeix l’article

Pòdcast EmprènCat | Vendre l’startup

L’startup que has creat és teva i només teva o pot ser comprada per algú que hi tingui interès (i diners)? Les empreses emergents es venen o es compren? Què és millor, liderar la negociació de la teva startup o que ho faci algú extern? I una vegada venuda, millor apartar-se de la gestió o quedar-s’hi un temps? Aquí teniu algunes de les preguntes que tenim al guió d’aquest capítol. L’expert convidat és Carles Trenchs, director general d’Alba Ventures, i gran coneixedor de molts dels processos de compra i venda d’startups a casa nostra.

Escolta’l

Enllaç presentació Pla de pensions: Nou Pla de Pensions per a Autònoms | Pla Autcat Futur Autònoms – YouTube

Patrocina: Caixa d’Enginyers

Amb el suport del: Departament d’empresa i Treball