Butlletí de l’Autcat | Desembre 2023

Entrada publicada el 29/12/2023

Recomanacions per autònoms: gestió responsable de les bases de cotització a la TGSS

Les recents actualitzacions en les cotitzacions d’autònoms generen incertesa pel 2024. L’increment del 8,6% planteja interrogants sobre la seva aplicació automàtica o la seva adaptació a les noves taules. Des de l’Autcat recomanem desactivar l’augment automàtic de les bases de cotització a la TGSS, així com ajustar les cotitzacions segons les projeccions de rendiments previsibles per a l’any 2024. En la guia adjunta t’oferim detalls sobre les cotitzacions del 2023, ajustaments previsibles i estratègies per afrontar canvis. Entendre aquestes dinàmiques és crucial per prendre decisions informades i gestionar amb èxit els ajustos. Aquest recurs pretén guiar-nos com a autònoms en la planificació, oferint una visió completa dels impactes econòmics futurs.

Més informació

Presentació dels informes en clau de gènere

L’Autcat i la Fundació Cecot Persona i Treball hem presentat dos informes claus sobre treballadors autònoms des d’una perspectiva de gènere. Destaquem l’augment de dones autònomes, especialment en serveis, però amb ingressos més baixos. Els informes posen èmfasi en la manca de flexibilitat horària i les dificultats de conciliació, sobretot per a les dones. Proposem estratègies com el desenvolupament de competències, la gestió dels límits personals i la reducció de la burocràcia.

És urgent millorar la formació, reduir càrregues administratives i fomentar la conciliació de gènere per aconseguir igualtat en aquest sector heterogeni.

Més informació

Com et prepararàs per als canvis en les bases de cotització dels autònoms l’any vinent? 

A partir de l’1 de gener de 2024, esdevindrà un ajust en les bases de cotització dels autònoms, segons la nova taula vigent. Aquesta modificació afectarà les cotitzacions i les bases de molts autònoms. Les taules aprovades l’any anterior experimentaran increments i disminucions per a alguns trams de rendiments netos, afectant les cotitzacions dels autònoms segons la seva situació. Les alteracions podrien significar una reducció o un augment en les cotitzacions a la Seguretat Social i tenir repercussions en les prestacions. Aquest canvi, aplicat a milers d’autònoms, serà un factor determinant en les seves cotitzacions i prestacions a partir de l’any vinent.

Informa’t

Com podries afrontar econòmicament una baixa laboral com a autònom?

Com podries afrontar econòmicament una baixa laboral com a autònom?
Els autònoms en baixa laboral reben ingressos mínims. Es calculen segons la cotització a la Seguretat Social, però, per a la majoria amb cotització mínima, l’ajuda és baixa, com 271,04 euros el primer mes. La base de cotització determina els pagaments durant la baixa. Es destaca la insuficiència dels ingressos per cobrir despeses habituals. Els autònoms professionals lliberals, com metges o advocats, poden optar per cobertura pública o privada, obtenint compensacions més satisfactòries amb aquesta última. Es ressalta la necessitat de assegurances de baixa laboral per cobrir les mancances de les ajudes oficials per als autònoms.

Llegeix la notícia

Quin dels nous canvis del 2024 et preocupa més com a autònom?

El 2024 porta canvis importants pels autònoms: s’enfoquen en incrementar costos laborals i fiscals. Les noves bases de cotització per rendiments reals, un MEI que pujarà gradualment fins al 1,2% el 2029 i un possible augment del Salari Mínim Interprofessional (SMI) a 1.123 euros al mes impactaran els autònoms. Els ajustos a les cotitzacions es basaran en els ingressos declarats a la Renda del 2023, amb possibles pujades de cotització per a alguns. Els autònoms en mòduls veuran una reducció dels beneficis fiscals dels últims anys, i tots hauran de declarar la Renda, independentment dels ingressos obtinguts.

Llegeix la notícia

Vols digitalitzar el teu negoci?

La Confederació Espanyola d’Organitzacions Empresarials (CEOE) ofereix tres cursos gratuïts en línia per als autònoms i emprenedors interessats en digitalitzar els seus negocis. Aquest projecte, anomenat ‘Trabajamos en Digital’, ofereix formació oficial reconeguda pel Ministeri d’Educació en tres nivells: bàsic, intermedi i avançat. Cadascun consta de 30 hores, impartides per experts en digitalització. Els autònoms podem accedir a continguts divulgatius i exercicis pràctics per millorar les seves capacitats digitals. Aquesta formació, reconeguda pel Marc Europeu de Competències Digitals, és complementària, permetent als autònoms accedir a una, dues o totes les formacions disponibles.

Llegeix la notícia

La Cecot ha desenvolupat un joc al mòbil per a l’acollida de persones treballadores en català

La Cecot ha desenvolupat el CATmòbil, un joc per a telèfons que fomenta l’ús del català a les empreses, especialment durant l’acollida de nous treballadors. Amb 300 preguntes agrupades en 15 àrees temàtiques, des de la història del català fins als aspectes pràctics de viure i treballar a Catalunya, aquesta eina s’incorpora al Portal del Català a l’Empresa. A través d’aquest recurs, la Cecot continua el seu compromís amb la promoció del català en l’àmbit empresarial, oferint recursos que van des de guies fins a càpsules d’acollida lingüística, reafirmant la importància d’integrar la llengua en tots els àmbits laborals i socials.

Accedeix i juga!

El PIB català creix un 2,1% interanual el tercer trimestre del 2023

Segons l’estimació que elabora l’Idescat i que recull la Nota de Conjuntura Econòmica del departament d’Economia i Hisenda, el tercer trimestre del 2023 l’economia catalana registra un creixement del 2,1% interanual. L’ocupació manté el dinamisme i assoleix màxims històrics, mentre la temporalitat arriba a un nou mínim (13,5 %). Les exportacions de béns presenten creixements destacats fins a l’agost (11,8% interanual), impulsades pel sector automobilístic. Podeu ampliar informació al respecte accedint a la nota de conjuntura d’octubre de 2023.

Informa’t

Pòdcast EmprènCat | Noves tendències entorn de la innovació en emprenedoria

Susana Prado, directora general d’Inetum, Neus Sabaté, investigadora de l’Institut de Microelectrònica de BCN i Esteve Almirall, professor d’Innovació d’ESADE parlen en aquesta interessant taula rodona de “Les noves tendències entorn de la innovació en emprenedoria” posant un especial èmfasi en la intel·ligència artificial

Escolta’l