Butlletí de l’Autcat | Gener 2024

Entrada publicada el 02/02/2024

Donem veu a les dones autònomes: Desafiaments i Oportunitats

Explora les perspectives de les dones autònomes amb l’entrevista a Marta Sánchez membre d’Autcat i Alba Rosa orientadora laboral de la Cecot. L’informe revela un increment el 12% en l’última dècada. Malgrat dominar el sector serveis amb un 85%, les dones enfronten reptes com la conciliació i la baixa diversitat en altres àmbits com la construcció.

“Volem més dones autònomes, i un major coneixement de programes de formació i ajudes per autònoms”.

Descobreix aquesta conversa i les estratègies per superar els desafiaments.

T’ajudem a consolidar i enfortir el teu negoci

Aprofita l’assessorament gratuït per al teu negoci com a autònom/a, que inclou 13 hores d’ajuda en àrees clau i formació online. Requisits: autònoms, TRADE, petites empreses amb menys de 4 treballadors i facturació inferior a 500.000€, i a autònoms que volen reemprendre. Tot això valorat en 7.500€, però és sense cap cost gràcies a la col·laboració de l’Autcat i la Generalitat de Catalunya. Les places són limitades.

Informa’t

Perspectives i Reptes dels Autònoms a Catalunya

La Cecot va organitzar la seva trobada anual amb mitjans de comunicació, oferint una revisió detallada dels esdeveniments del 2023 i desafiaments per al 2024. Marta Sánchez membre d’Autcat va examinar la situació dels autònoms l’any 2023, amb èmfasi en els Plans de Pensions d’Ocupació Simplificats per Autònoms. Va subratllar qüestions de gènere, especialment els ingressos de les dones autònomes. Sánchez va abordar els reptes del 2024, incloent-hi regularitzacions de cotitzacions i reformes tributàries, amb un focus especial en la perspectiva de gènere. Xavier Panés va alertar sobre la desacceleració econòmica del 2023, destacant la vulnerabilitat dels autònoms, microempreses i pimes, posant de manifest la crítica necessitat d’abordar aquest aspecte en la reactivació econòmica.

Més informació

Consells Fonamentals per a una declaració d’impostos sense complicacions

Amb l’inici de l’any, els autònoms es troben davant la declaració d’impostos. Aquesta guia ofereix consells essencials per una gestió fiscal sense complicacions. Descobreix com evitar errors amb pràctiques com l’enviament anticipat de documentació als assessors, la minuciosa revisió de dates i numeració de factures, i el manteniment de liquidat per prevenir retards en els pagaments. Explora la importància d’una estreta relació amb els assessors i la continuïtat en la gestoria durant èpoques crítiques. La revisió detallada de les declaracions i la comprensió dels serveis contractats són claus per una presentació sense entrebancs.

Informa’t

Els autònoms només podran relacionar-se per internet amb la Inspecció de Treball a partir de març.

Des del 6 de març, els autònoms hauran de gestionar tràmits amb la Inspecció de Treball exclusivament per via telemàtica, segons el Reial Decret 1011/2023. La mesura busca agilitzar processos i reduir temps, modificant el Reglament de la Inspecció de Treball de l’any 2000. L’apoderament també serà telemàtic amb opció de compareixença personal. Les actuacions en curs seguiran les normes actuals. La iniciativa apunta a una administració electrònica, amb l’ús d’intel·ligència artificial. A més, els autònoms hauran de presentar l’IRPF i Societats per internet segons el Reial Decret-llei 8/2023.

Llegeix la notícia

Nou perfil d’Autcat a Instagram

Descobreix el nou perfil d’Instagram d’Autcat Segueix-nos per estar al dia de les últimes notícies, consells pràctics per optimitzar la teva gestió empresarial i inspiradores històries d’èxit compartides per altres membres de la comunitat. Desitgem créixer junts, oferint-te recursos valuables i creant una xarxa activa de suport entre autònoms catalans.

Segueix-nos

Pòdcast EmprènCat | Tothom pot ser una persona emprenedora?

Una persona neix amb les capacitats per liderar un projecte emprenedor o es pot aprendre? Aquesta és la primera pregunta que formulem als tres convidats del primer capítol del pòdcast EmprènCat. La periodista experta en el món de les empreses emergents, Mar Galtés, el CEO de Factorial, Jordi Romero (un dels darrers unicorns basats al nostre país) i el Director General d’Innovació, Economia Digital i Emprenedoria, Lluís Juncà ens expliquen les claus per ser una persona emprenedora.

Escolta’l

Entra en vigor que tot l’alumnat de pràctiques formatives cotitzi a la Seguretat Social

Us informem que amb la publicació del Reial decret llei 2/2023, de 16 de març, es va aprovar un canvi normatiu que afecta tot l’alumnat que fa pràctiques formatives, inclosa la formació professional per a l’ocupació.

Concretament, s’estableix que, a partir de l’1 de gener de 2024, l’alumnat ha de cotitzar a la seguretat social.

Per a més informació, accedeix a la circular informativa.

Accedeix a la circular

La Cecot impulsarà un gran pacte nacional per reformar l’administració pública i adaptar-la al segle XXI

El president de la Cecot, Xavier Panés, proposa un pacte nacional per reformar l’administració pública i adaptar-la al segle XXI, destacant la manca d’agilitat i eficiència actual. Critiquen les traves administratives i fiscals que frenen la col·laboració amb el sector privat i afecten la competitivitat. En el marc de la trobada anual, es destaca la necessitat d’una administració modernitzada que acompanyi les empreses del segle XXI en els reptes de digitalització i descarbonització. La Cecot reclama la simplificació administrativa, competitivitat fiscal a Catalunya, flexibilització laboral, transició energètica i transformació digital a les pimes, a més de la millora d’infraestructures.

Informa’t

El nou PERTE de Descarbonització Industrial

Us informem que ha entrat en vigor l’Ordre ITU/1434/2023, de 26 de desembre, per la qual s’estableixen les bases reguladores d’ajudes d’actuació integral per a la descarbonització de la indústria manufacturera com a part del PERTE de Descarbonització Industrial en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència i es fa la convocatòria anticipada de l’any 2024.

El termini de presentació de sol·licituds començarà el 24 de gener i finalitzarà el 17 d’abril de 2024.

Per a més informació accedeix a la circular informativa.

Accedeix a la circular

L’índex de confiança empresarial de Catalunya augmenta un 0,4% al primer trimestre del 2024 respecte del trimestre anterior

L’índex de confiança empresarial de Catalunya augmenta un 0,4% al primer trimestre del 2024 en comparació amb el trimestre anterior, segons l’Idescat. S’observen millores en la construcció (2,1%), indústria (1,4%) i altres serveis (0,7%), però disminucions en l’hostaleria i transport (-1,0%) i comerç (-1,5%). Respecte a l’any anterior, hi ha un augment del 2,2%, destacant l’hostaleria i transport (4,5%) i altres serveis (3,1%). Els establiments de 200 a 999 assalariats mostren l’augment més gran (1,3%), mentre que els més grans i petits experimenten pèrdues (-0,5% i -0,1%). 

Accedeix a la nota de premsa

Els tràmits mediambientals i urbanístics fluiran aquest any.

La gerent de l’Oficina de Gestió Empresarial (OGE) de la Generalitat, Cristina Pruñonosa, anticipa que els tràmits mediambientals i urbanístics a Catalunya se simplificaran i agilitzaran aquest any. Des de la seva creació als anys noranta, l’OGE ha evolucionat per estandarditzar i simplificar tràmits empresarials, arribant a oferir 750 serveis malgrat haver eliminat 80. La pandèmia va accelerar la digitalització administrativa, permetent convertir tràmits de paper en processos digitals en 48 hores. Pruñonosa destaca els reptes actuals en tràmits que requereixen autorització, especialment en àmbits mediambientals, i anuncia una nova línia de treball per millorar la relació diària de les empreses amb l’administració.

Llegeix la notícia