L’Autcat es reuneix amb el conseller de Treball

Entrada publicada el 07/05/2024

Divendres passat, 3 de maig, l’Organització d’Autònoms de Catalunya – Autcat va assistir a una trobada amb el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, acompanyat pel secretari de Treball, Enric Vinaixa i Bonet, i el director general de Relacions Laborals, Treball Autònom i Seguretat i Salut Laboral de la Generalitat, Òscar Riu.

A la reunió, igual que en la trobada de l’any passat, el conseller va fer un balanç de les polítiques per al treball autònom que s’han portat a terme durant els últims anys i les previstes per a enguany. El Govern, per mitjà del Departament d’Empresa i Treball, destinarà aquest any 31,48 milions d’euros a ajuts i programes específics per a persones treballadores autònomes. Aquests es concreten en tres línies d’ajuda:

  1. TU + 1: Vol promoure la contractació d’una persona assalariada entre els autònoms sense cap treballador al seu càrrec. L’objectiu d’aquest programa és oferir suport al creixement dels petits negocis, a més de fomentar la contractació indefinida (amb un mínim de 18 mesos) de persones desocupades. La convocatòria està prevista per al mes de juliol.
  2. Foment de l’autoocupació jove: Dirigit a joves de 18 a 29 anys que volen iniciar l’activitat com a persones treballadores per compte propi. Els joves que reben l’ajut han de mantenir l’activitat com a autònoms durant un mínim de 18 mesos i han de participar en accions formatives i/o d’assessorament. La convocatòria s’obrirà a finals de maig.
  3. Consolida’t: És el programa de suport a la consolidació, l’enfortiment i la reinvenció del treball autònom a Catalunya que treballa a través d’entitats com l’Autcat per desenvolupar projectes d’assessorament personalitzat i de formació a persones treballadores autònomes en aspectes clau de la gestió del seu negoci.

A més dels programes, el conseller va avançar que “estem treballant perquè l’any vinent es pugui posar en marxa l’Oficina d’Atenció al Treball Autònom, un espai virtual de referència per als autònoms, que sigui la porta d’entrada de tots els serveis de l’administració”.

A continuació, va oferir un espai de diàleg perquè tots els autònoms i autònomes i les entitats els adrecessin les preocupacions i els reptes a què s’enfronta el col·lectiu i com es poden millorar els programes. Entre altres temes, es va parlar de la càrrega fiscal, les dificultats en la contractació de personal o la sensació de soledat que moltes vegades experimenten les persones autònomes.

Va ser una bona oportunitat per escoltar els testimonis de diverses persones autònomes que es troben en moment diferents de la seva trajectòria com a empresaris, així com per traslladar les inquietuds del col·lectiu a les autoritats.